Despre alimentația conștientă

Există tendința generală de a fi tot mai preocupați de adoptarea unui stil de viață sănătos, de diete bazate pe o alimentație corectă, ne calculăm caloriile consumate la fiecare masă și căutăm la raft produsele bio, eco sau slab calorice. Toate acestea sunt, desigur, principii raționale, benefice pentru starea noastră de sănătate, dar, orice exagerare, orice restricții prelungite, impuse de diete drastice care împart, fără drept de apel, alimentele în „bune” și „rele”, ne pot provoca în timp anumite frustrări sau, mai rău, dezechilibre nutriționale cu consecințe dezastruoase asupra sănătății. 

 

Goana aceasta exagerată după corpul perfect, de revistă, ne împinge deseori să uităm de cele mai simple și ușor de implementat reguli de nutriție. Nu este normal să te simți vinovat după ce ai mâncat alimente considerate „rele” sau „interzise” în cura de slăbire. De fapt, firesc ar fi să ne alimentăm corpul în mod conștient, doar cu cât și când are el nevoie. 

 

Alimentația conștientă este o abordare intuitivă care ne întoarce la obiceiurile simple ale copilăriei: mănâncă când ți-e foame, oprește-te când ești plin. Este o abordare care sună foarte simplist și care ni se poate părea ineficientă, pentru că ne este greu să acceptăm ideea că mâncarea trebuie privită simplu, exact așa cum este ea: hrană pentru supraviețuire și funcționare normală. 

 

Corpul este inteligent – ne spune, prin pofte și senzația de foame, de ce avem nevoie și când. Tot ce trebuie să facem este să știm să-l ascultăm. În unele zile, poate fi vorba despre o salată cu tone de legume, în alte zile ar putea fi un șnițel cu cartofi prăjiți. Și e în regulă! Dacă ne este poftă cu adevărat de ceva și ne negăm acea dorință, e foarte probabil ca acea poftă nesatisfăcută să se întoarcă în exces mai târziu. Cu siguranță ți s-a întâmplat și ție să te abții de la carbohidrați la masa de prânz, de exemplu, iar seara, după cină, să dai gata o pungă întreagă de chipsuri sau snacksuri.

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta să mănânci conștient este să îți exersezi atenția la propriile nevoi, atât înainte de masă, cât și în timpul acesteia. Mănâncă doar atunci când corpul tău îți transmite senzația de foame. Întreabă-te mereu: „Ce vreau acum? Chiar am nevoie de mâncare?” Sau folosești mâncarea pentru a încerca să îți distragi atenția de la ceva ce te deranjează? Adesea folosim mâncarea ca pe o distragere a atenției atunci când avem sentimente incomode. 

 

Dacă ai decis, conștient, că îți este foame, atunci mănâncă acea mâncare care te atrage. În timpul mesei, rămâi prezent și savurează, încet, fiecare gust și aromă. Mănâncă în mod conștient, nu te grăbi și nu te lăsa distras de alte activități în timpul mesei, de exemplu de ecranul telefonului sau de televizor. Aceste activități din timpul mesei te fac să pierzi controlul și legătura pe care o ai cu propriul corp și vei rata semnalul pe care acesta ți-l dă atunci când intervine saturația. De aceea te vei simți prea plin, balonat sau ei avea un disconfort timp de câteva ore după o masă prea încărcată.

 

Alimentația conștientă este, de fapt, despre echilibru. Despre a fi atent la propriile nevoi și de a acționa în concordanță cu ele. Nu îți refuza niciodată o masă gustoasă, atunci când ți-e cu adevărat foame. Mănâncă ce îți place, dar oprește-te atunci când corpul tău și-a satisfăcut acea poftă. 

 

Noi, la EAT ETC, ne preocupăm mereu de gustul mâncării, pentru ca tu să savurezi cu adevărat ceea ce ți-ai dorit. Gătim curat, cu ingrediente proaspete, rețete de mâncare tradițională, ca acasă. Meniurile EAT ETC sunt o adevărată enciclopedie culinară, în fiecare zi noi feluri de mâncare delicioasă te așteaptă să îți satisfacă poftele. Și da, avem întotdeauna pregătit și un răsfăț de casă, un dulce care să-ți potolească nevoia de zahăr, un desert perfect echilibrat.

 

Te așteptăm zilnic în pauza de prânz la EAT ETC. Hermes București sau la telefon pentru comenzi la domiciliu. Nu uita să te hrănești atunci când ți-e foame!

EAT ETC - Tu esti jumatatea mea buna
EAT ETC - Tu esti jumatatea mea buna

EAT ETC on Social Media

Suntem online, ne gasesti pe Instagram cu cate o noua pofta in fiecare zi.

Nu uita sa ne urmaresti si pe Social Media
0
    0
    Cosul meu
    Cosul tau este golInapoi la meniu