Mic dejun, prânz și cină – un obicei dintotdeauna?

Noi, românii, am fost crescuți pe modelul tradițional al celor 3 mese principale din zi: mic dejun, prânz și cină. De fapt, nu doar la noi, dar și în cultura multor alte popoare s-a înrădăcinat acest obicei, considerat absolut firesc și aproape esențial pentru o creștere armonioasă și o sănătate puternică. Dar totuși, de unde vine acest obicei de a mânca trei mese pe zi? L-am avut dintotdeauna?

 

Anumite studii de istorie sau antropologie ne arată că nu. De fapt, în opinia multor nutriționiști, noi nu avem și nici nu am avut vreodată în ADN-ul nostru o nevoie biologică de a mânca de trei ori pe zi. Este mai mult un obicei cultural, adoptat de majoritatea oamenilor datorită confortului pe care îl dă predictibilitatea. Regula celor trei mese pe zi este un concept care s-a perpetuat de-a lungul timpului, mai ales în anumite perioade ale evoluției noastre, un comportament ce a depins de factori economici, religioși sau culturali.

De exemplu, romanii consumau o singură masă pe zi, spre mijlocul zilei, niciodată seara sau dimineața. Fiind preocupați de digestie, ei considerau că a mânca mai mult de o masă pe zi reprezintă un act de lăcomie. De fapt, masa zilnică a romanilor era practic o cină, însă servită la o oră total diferită de cina din zilele noastre. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, micul dejun a fost adoptat, mai mult sau mai puțin, de către majoritatea claselor sociale din Europa. 

 

Odată cu Revoluția Industrială, muncitorii au început să introducă micul dejun în programul lor, dintr-un raționament destul de practic, și anume pentru a-și asigura energia necesară efortului fizic de peste zi. Tot în această perioadă s-a modelat și ideea pauzei de prânz, așa cum o cunoaștem noi azi. Mulți oameni lucrau în fabrici, multe ore pe zi, de aceea hrana de la mijlocul zilei devenise tot mai necesară pentru a rezista efortului prelungit.

 

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, hrana era tot mai greu de găsit, motiv pentru care cele trei mese pe zi deveniseră un lux pe care prea puțini și-l permiteau. La începutul secolului al XIX-lea, cina a început să fie împinsă spre ore tot mai târzii, după programul de lucru, atunci când oamenii ajungeau acasă. 

 

În zilele noastre, tiparul celor trei mese pe zi s-a modificat, fiind adaptat în funcție de orarul nostru de muncă. Majoritatea oamenilor au un program de lucru foarte încărcat, de aceea prânzul tinde să fie o masă peste care foarte mulți oameni aleg să sară în timpul zilei. Pentru foarte mulți români, cina reprezintă singura masă din zi, dar, spre deosebire de romani, consumată la ore foarte târzii. 

 

Chiar dacă regula celor trei mese pe zi nu este neapărat obligatorie, în favoarea ei pot să pledeze considerente legate de un stil de viață sănătos. Astfel, o alimentație echilibrată, distribuită uniform pe parcursul unei zile, combinată cu sportul și activitățile în natură, pot preveni multe probleme serioase de sănătate, cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Dacă toate caloriile consumate într-o zi se concentrează într-o singură masă, cea de seara, înainte de culcare, atunci când corpul nu mai depune efort fizic, se pot produce dezechilibre mari în organism, care pot conduce la obezitate. 

 

Este mai înțelept pentru starea noastră de bine să alocăm timp pentru cel puțin încă o masă în timpul zilei, în afara cinei, fie că este vorba de un mic dejun mai generos sau un prânz cu meniu complet. Astfel, nu vom mai simți nevoia ca la ora cinei să mâncăm peste măsură și să abuzăm de alimente bogate în calorii.

 

Dacă lucrezi la birou în București, este foarte simplu și la îndemână să iei masa de prânz apelând la o firmă de catering, așa cum este EAT ETC. Poți alege mâncare proaspătă și sănătoasă din meniul zilei sau a la carte, în funcție de preferințele tale culinare: supe, ciorbe, legume la grătar, salate, pește, fructe de mare, ciuperci, mâncare tradițională sau preparate din bucătăria internațională. Toate sunt gătite ca acasă, cu ingrediente fresh și de foarte bună calitate. Curierii de la EAT ETC. livrează întotdeauna mâncarea comandată în cel mai scurt timp posibil, astfel că te vei putea bucura de un prânz cald în fiecare zi. Dacă te afli în zona de nord a Bucureștiului, te așteptăm zilnic la prânz pe terasa de la EAT Hermes, împreună cu colegii de birou, pentru a vă bucura împreună de mâncare bună, aer și companie plăcută.

 

Aruncă o privire peste meniul nostru aici, și contactează-ne cu toată încrederea.

EAT ETC - Tu esti jumatatea mea buna
EAT ETC - Tu esti jumatatea mea buna

EAT ETC on Social Media

Suntem online, ne gasesti pe Instagram cu cate o noua pofta in fiecare zi.

Nu uita sa ne urmaresti si pe Social Media
0
    0
    Cosul meu
    Cosul tau este golInapoi la meniu