STOP risipei alimentare

Risipa alimentară s-a transformat într-un obicei pentru mulți dintre noi. Alegerile pe care le facem zi de zi contribuie la acest fenomen, chiar dacă de cele mai multe ori nici nu realizăm acest fapt. Contribuim la risipa alimentară atunci când cumpărăm mai mult decât avem nevoie, când lăsăm fructele și legumele să se altereze în coșul din bucătărie sau când comandăm mai multă mâncare decât consumăm.

 

Toate aceste lucruri aparent inofensive duc spre coșul de gunoi cantități colosale de alimente în fiecare zi. Se estimează că aproximativ 14% din producția alimentară la nivel mondial se risipește pe parcursul lanțului de distribuție și consum.

 

Când risipim alimente înseamnă că risipim bani, muncă, efort și resurse naturale. Cu cât aruncăm mai mult la coșul de gunoi, cu atât se va produce mai mult. Dintre toate pierderile provocate, risipa de resurse naturale are consecințele cele mai devastatoare pe termen lung. Prin irosirea alimentelor contribuim la accelerarea schimbărilor climatice, iar efectele acestora se resimt deja în toate colțurile lumii.

 

Vestea bună este că putem să contribuim fiecare dintre noi la stoparea acestui fenomen. Sunt lucruri mărunte pe care le putem face acum, pentru a schimba în bine viitorul:

 

Și ține-te de ea, ar fi continuarea. Planifică-ți mesele și trece pe listă doar ingredientele de care ai nevoie. Rezistă impulsului de a pune în coș produse care nu îți trebuie. Vei salva nu doar planeta, ci și bani!

 

Merele nu trebuie să aibă culoarea și forma perfectă, bananele sunt bune și dacă au câteva puncte negre, iar fructele „trecute” sunt cele mai dulci și zemoase, numai bune de pus într-un smoothie delicios. Nu arunca fructele din coș când încep să își schimbe ușor culoarea sau când devin moi. Folosește-le la prepararea unei prăjituri, a unui compot sau chiar pentru a face dulceață.

 

Așază alimentele cu termen de expirare mai scurt pe primele rânduri pe raftul din cămară sau frigider, iar pe cele care expiră mai târziu, în spate. Depozitează alimentele corespunzător etichetelor, astfel vei evita alterarea lor înainte de vreme.

 

Ce a rămas la cina de ieri poate fi un prânz excelent pentru ziua de azi. Multe preparate pot fi congelate și păstrate pentru consum ulterior. Internetul este o sursă inepuizabilă pentru rețete delicioase care se bazează pe ingrediente formate din resturi reciclate.

 

Să lași ceva în farfurie atunci când iei masa în oraș nu este deloc un gest elegant. Comandă strict ceea ce poți consuma, iar dacă porția este prea mare, alege să o împarți la două farfurii sau să iei la pachet ce a rămas. Risipa alimentară se întâmplă și la restaurant, nu doar acasă.

 

Consumă conștient și responsabil. Informează-te despre alimentele pe care le cumperi, află cum se produc, cunoaște oamenii și povestea din spatele lor. Vei ajunge să prețuiești mai mult ceea ce cumperi sau ceea ce comanzi de la restaurant.

 

Alege să hrănești pe cineva aflat în nevoie, decât să lași mâncarea să se strice și să ajungă la coșul de gunoi. Încurajează-i și pe ceilalți din comunitatea ta să procedeze la fel. Noi, la EAT ETC. facem asta în fiecare zi. Toate porțiile rămase ajung pe mesele unor oameni care chiar au nevoie de ele.

 

Micile schimbări pe care le aducem în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact major în lume. Orice gest contează și ne ajută să clădim un viitor mai bun, pentru oameni și pentru planetă. Spune STOP risipei alimentare!

EAT ETC - Tu esti jumatatea mea buna
EAT ETC - Tu esti jumatatea mea buna

EAT ETC on Social Media

Suntem online, ne gasesti pe Instagram cu cate o noua pofta in fiecare zi.

Nu uita sa ne urmaresti si pe Social Media
0
    0
    Cosul meu
    Cosul tau este golInapoi la meniu